Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Kloosterburen. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 10 september t/m 22 januari 2023
Oekraïne: het pad naar Vrijheid

Oekraïne: het pad naar Vrijheid

Noorderlicht en de Akerk presenteren van september tot december 2022 een tentoonstelling over Oekraïense fotografie van 1970 tot nu. Je ziet een land dat ingeklemd is tussen de twee grootmachten Rusland en EU/NATO, die er zich beiden laten gelden. Het werk is gemaakt door Oekraïense fotokunstenaars en fotojournalisten die in eigen land wonen en werken. Vanaf het moment waarop de beeldtaal in het land zich begint te bevrijden van het opgelegde juk van de Sovjet-Unie, tot de oorlog van nu die elke fotograaf in Oekraïne tot oorlogsfotograaf heeft gemaakt, maken Oekraïense fotografen in deze tentoonstelling pijnlijk duidelijk hoe kunst tegelijkertijd autonoom is en een spiegel van de turbulente samenleving waarin zij tot stand komt.

Van de Sovjet-Unie en de val ervan, tot de Oranje revolutie, de Maidan protesten en de huidige oorlog: het politieke klimaat in Oekraïne is altijd beladen geweest en dat zien we terug in het werk van haar kunstenaars. In de tentoonstelling zal dan ook werk te zien zijn dat reflecteert op de huidige oorlog die ons in het Westen compleet overviel; na twee wereldoorlogen hadden we toch genoeg ellende meegemaakt om nooit meer een bloedige strijd op Europees grondgebied te willen voeren?

We zien werk van bekende en minder bekende fotografen, van jonge talenten tot aan kunstenaars uit het canon van de Oekraïense fotografie. Deze tentoonstelling is een eerste aanzet om de aandacht voor de internationaal nog nauwelijks bekende Oekraïense fotografie te vergroten.

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Woensdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00 12:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00
Lees meer
Zondag 25 september t/m 18 december 2022
Fototentoonstelling 5 jaar Jazz in Feerwerd

Fototentoonstelling 5 jaar Jazz in Feerwerd

Jazz in Feerwerd is vijf jaar actief. Deze tentoonstelling bevat een foto reeks van de concerten die in de afgelopen vijf jaar hebben plaats gevonden, met voornamelijk foto’s van onze huisfotograaf Jan Tempel.

Locatie Feerwerd: Valgeweg 3
Donderdag 24 november t/m 17 december 2022
Ankers op het droge

Ankers op het droge

Herinneringen, verhalen en symboliek

Waarom leggen mensen een anker in hun voortuin? Verhalenfotograaf Caroline Penris raakte nieuwsgierig naar de verhalen van deze mensen. Wat betekent het anker voor hun? ‘Ik belde op goed geluk aan bij mensen in de provincie Groningen en mocht naar prachtige verhalen luisteren. Verhalen van binnenvaartschippers, zeelieden, vissers. Van tattoo op de onderarm tot een metershoog anker in de tuin, van scheepsramp op de Rijn tot een heel klein gouden oorringetje.’ De ankers op het droge bewaren herinneringen, verhalen en symboliek. Caroline Penris legde tien verhalen vast in woord en beeld.

Het boek
De verhalen en de foto’s zijn ook gebundeld in een boek: Ankers op het Droge. Het boek is in te zien en te koop bij de tentoonstelling.

Locatie Klein Wetsinge: Valgeweg 13
Prijs Toegang gratis
Lees meer

26

november
Agricola Consort

Agricola Consort

Jong Gronings kamerkoor viert eerste lustrum in Baflo.

Het Agricola Consort viert zijn eerste lustrum met een concert in de Laurentiuskerk in Baflo. Dit kamerkoor uit Groningen bestaat uit overwegend jonge leden die deze middag muziekwerken van o.a. Pachelbel, Händel, Duruflé en Buxtehude ten gehore zullen brengen. Het Agricola Consort werd vijf jaar geleden opgericht door dirigent Jaap de Kok (‘98). Het koor is vernoemd naar Rudolf Agricola die in 1443 geboren werd in Baflo.

Het concert wordt luister bijgezet door middel van twee cantates waarmee het concert zal worden geopend en afgesloten, van respectievelijk Pachelbel en Buxtehude. Muzikale begeleiding zal worden verzorgd door The Northern Consort en onze eigen organist Johan Smit. Laat u verrassen door dit toegewijde, enthousiaste koor!

Entree
0-17 jaar gratis. Vanaf 18 jaar €15,00. Studenten en Vrienden van Agricola €12,50. Aan de deur kost een toegangskaart €17,50. Hapje en drankje inbegrepen.

Locatie Baflo: Kostersgang 8
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang VVK Vanaf 18 jaar €15,00 / Deur €17,50

27

november
Ensemble Cantarosa

Ensemble Cantarosa

Vocaal ensemble Cantarosa verzorgt een sfeervol concert in de kerk van Den Andel. Repertoire variërend van gearrangeerde popmuziek, musical en volksmuziek tot (licht-) klassieke muziek. Zowel a capella als met piano-begeleiding.

Locatie Den Andel: Streekweg 34
Tijd Aanvang 15:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

27

november
Jubileumconcert De Zingerij

Jubileumconcert De Zingerij

35 jaar de toon gezet. Met werken van o.a.: Brahms, Bruckner Purcell, Rheinberger Clara Wieck dirigent en pianist: Martijn Jager.

Samenstelling
Intermezze Mia Mera Karin Heesen viool en zang Peter Rippen accordeon, piano en zang

Tickets
De kaarten zijn vooraf te reserveren of aan de deur te koop.

Locatie Engelbert: Engelberterweg 38
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren gewenst

27

november
Orgelconcert in de kerk van Kolham.

Orgelconcert in de kerk van Kolham.

In Kolham bestaat al meerdere jaren het idee om organisten uit de Woldstreek een concert te laten verzorgen, waarbij orgelmuziek centraal staat. Op zondag 27 november is het eindelijk zo ver: om 14.30 uur zal een aantal organisten de aftrap geven van een hopelijk jaarlijks terugkerend concert.

Naast solo-stukken op orgel, zullen er ook composities te horen zijn waarbij het orgel samenspeelt met trompet (A.Alkema) en/of dwarsfluit (H.Feij). Daarnaast zal het Groninger Mannenensemble onder leiding van dirigente D.van der Heide met hun organist enkele liederen ten gehore brengen. Organisten zijn: M.Rozema, J.Kleefsman, P.Stokje en B.Nienhuis. Werken van oa. J.S.Bach, G.Ph.Telemann, S.Adams, M.Camidge, A.Vivaldi.

In de pauze is koffie/thee met het gebruikelijke zelfgebakken ‘iets lekkers’.

De opbrengst gaat naar de activiteiten-commissie KieK voor het organiseren van oa. exposities, optredens en overige activiteiten in het kerkgebouw.

Locatie Kolham: Hoofdweg 44
Tijd Aanvang 14:30 uur

10

december
Winterexcursie SOGK

Winterexcursie SOGK

De SOGK organiseert excursies langs fraaie kerkgebouwen die de provincie rijk is. Op zaterdag 10 december // zaterdag 14 januari 2023 gaan we naar de kerk van Warffum, Kantens, Stitswerd en Bedum. Deze kerken liggen in de oude streek Hunsingo, het gebied in het Noorden van onze provincie ten westen van de voormalige Fivelboezem. Dit gebied met zijn vruchtbare bodem is evenals Fivelingo al heel lang bewoond. Veel van de oude plaatsen in het gebied zijn te vinden op voormalige kwelderwallen.

Kosten
€35,- p.p (€28,- voor vrijwilligers en donateurs) met de bus €12,- p.p (€8,- voor vrijwilligers en donateurs) eigen vervoer Aanmelden via excursies@groningerkerken.nl (geeft hierbij aan of u zich aanmeldt voor de bus of met eigen auto gaat).

Corona
Wij houden de ontwikkelingen rondom corona nauwlettend in de gaten. Nieuwe maatregelen kunnen van invloed zijn op bepaalde activiteiten en dat kan betekenen dat deze in een andere vorm zullen plaatsvinden dan gepland. Heeft u zich voor een activiteit aangemeld, dan wordt u hier altijd over geïnformeerd.

Locatie Diverse kerken
Prijs Toegang Va € 28,00; reserveren verplicht

10

december
A Ceremony of Lessons and Carols

A Ceremony of Lessons and Carols

Op zaterdagavond 10 december verzorgen de twee koren Dutch ChoralSingers Groningen & Twente een bijzondere opmaat voor kerst: A ceremony of Lessons and Carols. Op deze avond klinken de mooiste en bekendste Christmas Carols die je kent: Once in Royal Davids City, Hark the herald angels sing, Coventry carol, God rest you merry gentlemen, en andere carols. Dit alles is te beluisteren in de Hippolytuskerk van Middelstum, een prachtige kerk met kathedrale akoestiek!

We volgen de opbouw zoals deze gebruikelijk is in de Engelse kathedralen: het gesproken kerstverhaal (Lessons) afgewisseld met gezongen liederen (Carols).
De Dutch ChoralSingers hebben inmiddels een aanzienlijke staat van dienst. Sinds 2022 is er een dependance van de DCS in Twente. Deze avond hoort u beide koren samen zingen.

Het koor DCS heeft een voorliefde voor Anglicaanse kerkmuziek. En waar is het mooier zingen dan in de Engelse kathedralen. Het koor heeft gezongen in de meeste grote kathedralen van Engeland, zoals Salisbury, Guildford, Chichester, e.a. Een hoogtepunt was het zingen in Londen: St Paul’s Cathedral en Westminster Abbey. De staff van Westminster Abbey was uiterst lovend was over de DCS: "One of the top-guest-choirs we've heard in the Abbey.” De Dutch ChoralSingers zijn ook daar opnieuw uitgenodigd!

Entree
De avond met Cathedral Christmas in Middelstum begint om 20.00 uur. Na afloop is er Glühwein. De toegang bedraagt €12,50 en je kunt pinnen bij binnenkomst.

Locatie Middelstum: Concordiaplein 1
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50

10

december
G.F. Handels ‘Messiah’ - Kamerkoor Dualis en The

G.F. Handels ‘Messiah’ - Kamerkoor Dualis en The

Samen met de musici van The Northern Consort en een topensemble aan solisten brengt Kamerkoor Dualis op 10 december de ‘Messiah’ (HWV 56), Händels meest geliefde meesterwerk, in de Akerk. Dit oratorium schildert met doeltreffende streken het verhaal van de geboorte, het leven, de dood en de opstanding van Jezus tot een rijkgeschakeerde compositie. Juichende koorstukken volgen op intieme, breekbare aria’s die de luisteraar steeds op het puntje van de stoel houden. En dan is er ook het feest der herkenning met overbekende koorstukken als ‘Hallelujah’ en aansprekende aria’s als ‘Every valley’ en ‘How beautiful are the feet’.
Onder leiding van gastdirigent Leendert Runia maakt Dualis er een bruisende uitvoering van waar het publiek zich moeiteloos een paar uurtjes in kan verliezen. Genieten met een grote G! Solisten: Kristen Witmer (sopraan) Daniel Elgersma (countertenor) Leon van Liere (tenor) David Visser (bariton).

Kamerkoor Dualis
Kamerkoor Dualis bestaat uit geoefende zangers die samen streven naar de aantrekkelijke combinatie van goede sfeer en kwaliteit. Op het programma staan werken uit alle stijlperiodes van de klassieke muziek, maar vóór alles zoekt het koor naar nieuwe muzikale uitdagingen. Vaak wordt gekozen voor thematisch samengestelde programma’s met daarin veel ruimte voor onbekende werken. Daarnaast voert het koor ook grote werken uit, zoals de Johannes Passion en de Hohe Messe van J.S. Bach, de zelden uitgevoerde Mis in E van Brucker (met blazersensemble), het Stabat Mater van Scarlatti, de Vespers van Rachmaninov en Ein deutsches Requiem van Brahms.

Gastdirigent
Het concert wordt voor één keer niet gedirigeerd door de vaste dirigent van Dualis, Geert-Jan van Beijeren, maar door Leendert Runia. Leendert Runia is een bekende in de noordelijke koorwereld: hij dirigeert op dit moment ook het NVE, het Sallands Bachkoor, het Concertkoor KOV en het Noord Nederlands Concertkoor. Tot voor kort was hij docent aan het Prins Claus Conservatorium. Prijzen
Volwassenen € 35.00 (normaal), € 30.00.
Kinderen (1 t/m 17 jaar € 10.00

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Aanvang 20:15 uur
Prijs Toegang Volwassenen € 35.00 (normaal), € 30.00. Kinderen (1 t/m 17 j