De toren van Kloosterburen

De zadeldaktoren uit 1658 staat op restanten van het vroegere Premonstratenzer klooster‘Oldenklooster’. Dat klooster werd gesticht in 1175. Na de Reductie van Groningen in 1594 werd het klooster grotendeels verwoest en bleef alleen de kloosterkerk over. Deze bleef tot 1811 in gebruik en werd enkele jaren later gesloopt. De huidige kerk is van 1843 en ligt op een verhoogd voormalig kerkhof, nu ingericht als plantsoen. De toren is sinds 1975 eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

De toren heeft een mechanisch smeedijzeren uurwerk uit 17e eeuw. De plaatsing van de wijzerplaten aan noord- en zuidkant, gedeeltelijk de galmgaten bedekkend, is allesbehalve fraai te noemen.                                                      

In de toren hangt een klok uit 1501, gegoten door Geert van Wou. Deze klok is waarschijnlijk afkomstig uit de toren van de Der Aa-kerk te Groningen kerk. Geert van Wou wordt gezien als een van de belangrijkste luidklokkengieters die Europa gekend heeft, zeker de belangrijkste van zijn tijd. Hij had een eigen bronsgieterij te Kampen. Geert van Wou dankt zijn reputatie vooral aan zijn zware klokken, die hij veelal goot voor steden in Duitsland, zoals Hamburg, Osnabrück (verloren), Recklinghausen (drie klokken, 1500) en Braunschweig (drie klokken, 1502). Voor Erfurt maakte hij in 1497 de beroemde klok Maria Gloriosa. Het gelui van de Domtoren te Utrecht uit 1505 is zijn grootste prestatie; het bestaat uit maar liefst dertien klokken waarvan de zwaarste 8100 kg weegt.